Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε προς τιμήν του χωριού μας, του Βλασίου. Το Βλάσι αποτελείται από ένα συνονθύλευμα σπιτιών εγκλωβισμένο σε μια πράσινη όαση, ζωντανή απόδειξη ότι η φύση έχει μείνει αναλλοίωτη σε κάποια μέρη του πλανήτη μας. Το χωριό μας στοιβάζεται στους πρόποδες του βουνού που φέρει το όνομα Καράβα. Το πανέμορφο τοπίο μας προσφέρει γαλήνη και τη δυνατότητα να ξαναέρθουμε σε επαφή με τη φύση. Αφιερώνουμε λοιπόν το ιστολόγιο αυτό στο Βλάσι και προσπαθούμε να το φέρουμε 'κοντά' σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να το επισκέπτονται συχνά. Τέλος, επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ιστολόγιο μακριά από πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες αντιπαραθέσεις οι οποίες δε συνάδουν με το πνεύμα του.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ο "Κλειστός" αργιθεάτικος χορός

Η αείμνηστη Δόρα Στράτου(1903-1988), ηθοποιός,χορογράφος,θιασάρχης και πρωτεργάτρια για τη διάσωση των λαϊκών παραδόσεων στην Ελλάδα με τις συγκριτικές μελέτες που έκανε για τους χορούς(βλ.«Οι λαϊκοί χοροί – ένας ζωντανός δεσμός με το παρελθόν» (1960) και «Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί» (1970) μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο, λέγοντας ειδικά για τον "Κλειστό" ότι είναι αργός, τελετουργικός χορός με πολύ παλιές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα δίνοντάς του τον χαρακτηρισμό "αρχαιοπρεπή".

Ο "Κλειστός" ή το "Κλειστό" χορεύονταν παλαιότερα αποκλειστικά στη γιορτή της Λαμπρής στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στο προαύλιο της εκκλησίας. Συμμετείχαν όλοι οι χωριανοί με πρώτους τους σεβάσμιους και γηραιότερο, ενώ η αρχή γινόταν από τον παπά. Χορεύεται κυκλικά από ομάδα ανδρών και ομάδα γυναικών. Στο εσωτερικό ήταν ο γυναικείος κύκλος ενώ στο εξωτερικό ο αντρικός.

Στα Άγραφα οι χοροί διαθέτουν δύναμη και σταθερότητα στο ρυθμό και στα βήματα, μεγαλόπρεποι με αργές αλλά έντονες κινήσεις. Διατηρούν τα τοπικά γνωρίσματα και με τους χορούς εκδήλωναν τον πόθο της ανεξαρτησίας στα χρόνια της σκλαβιάς.

2 σχόλια:

  1. Ο "Κλειστός" ή το "Κλειστό" χορεύονταν παλαιότερα αποκλειστικά στη γιορτή της Λαμπρής στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στο προαύλιο της εκκλησίας.

    Εμείς θα το χορεύαμε γύρω από τη "Λαμπρατζιά" πάντως. Καημένοι... :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή